2011. március 20., vasárnap

Illatos Zabkása


Citrom illatú kakukkfű, citromfű. A piacon tök frissen, tök jó áron be tudod zsebelni. Mi is kimentünk ma reggel és megloptunk egy mamát, megvertük, majd vittük a kasszát is.
Fűszernövény repertoárunkban eddig szerepel a kakukkfű, metélőhagyma, menta és a fentebb leírtak.  Szerintem és persze sok más ember szerint nincs jobb, mint egy zsíros kenyér lilahagymával, vagy szalonna katonákat tolni . De mivel most a fűszernövényekről van szó, példa gyanánt inkább a metélőhagymás sajtkrémet hoznám fel.:D
 Hangsúlyozom, a „szagosabb”, illatosabb növénykék kertünk kártevői ellen is megfelelő védelmet nyújtanak, hisz’ a rovarok nagy többsége nem kedveli az ilyen erős „impulzusokat”. Persze bevált taktika a saláták,  paradicsomok közé a zeller, répa mellé a hagyma. Így a répát például elkerüli a répalégy.
De most vissza a reggeli séta mellé tervezett, ebédig kitartó energia bombánkhoz. Előző receptemben már regéltem a zabpehelyről. Az egészségre, emésztésre jótékony hatással van. Ha csak nem vagy tejérzékeny, nem jön rád a cifra tőle. Másrészt csökkenti a vér cukorszintjét, Sok  szénhidrátot, rostot, kalciumot és más fontos tápanyagok tartalmaz, de zsírszegény és könnyű elkészíteni. Emellett a gyomornak is nyugtatója és eltelíti az embert.

Nos tehát:

·         Személyenként 2-3 evőkanál zabpehely
·         3 dl tej
·         Fél vanília rúd, vagy 1 tk. kivonat
·         1-2 ek. méz

Az alap recept, ami nálam jól bevált; a zabpelyhet öntsük fel 3-4 dl tejjel, de ez is persze attól függ, hányan esszük. Én 4 ek. zabpehelyhez tettem 3dl tejet. Kis lángon főzzétek, folyamatosan kevergetve, hogy oda ne kapjon. Majd jön bele a méz és ízlés szerint a vanília. Persze ez simán tejben főve, pici mézzel magában is isteni, a fent leírtak csak irányadók. Mindenki a maga szájíze szerint tehet bele aszalt dolgokat, magvakat, vagy amit akar. Amikor elkezd forrni, vegyétek lejjebb a gázt és 1-2percig forraljátok még. Sósan is, vízben főve is nagyon finom.
Müzlis pohárban, tetején megszórva magvakkal, naranccsal isteni reggeli.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése