2011. április 18., hétfő

"Fúziós Gyros"

Nagyon rég írtam már bejegyzést, de sajnos elég retardáltra sikeredtek a napjaim.:D



Nos, nálunk igen csak nagy népszerűségnek örvend a Gyros/Kebab, ki minek hívja. Ugye a Döner Kebab, a hagyományos Döner egy török étel, laffával és birkahússal. Nálunk inkább a görög Gyros a menő, mi is sokat eszünk, pl. a körúton van, a nyugatinál a kedvenc gyrososom, bár ők is inkább a török dönert készítik, mindenesetre 700ft.-ért isteni kaját tehetünk magunkévá.:)

Itthon havonta csinálunk egy Gyros napot. Azt ajánlom, a hozzávalók bevásárlását a Tesco-ban tegye meg mindenki, hisz a sárga címkés akciós zöldségek pénztárcabarát mivolta miatt, több, nagyobb adagokat készíthetünk.:)
Itt egy kis bevásárlólista:

  • 2 db félkemény avokádó
  • 2-3 db uborka
  • 1 kisebb fej lilakápi
  • 3-4 fej hagyma
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 1 kg liszt
  • 1 cs. sütőpor

  • 4-5 szem kemény/puha paradicsom (fele-fele arányban)
  • 1 kg sertés lapocka
  • 1 csomag Knorr gyros fűszer + 1 csomag Lucullus gyros fűszer ( receptben magyarázok)
  • 1-2 nagy dobozos zsíros tejföl
  • 1 lime


Eszetekbe ne jusson pitát, vagy tortilla lapot venni! Nem elég, hogy drága (8db 32cm-s 900ft.), de az íze sem a legjobb. A laffa lenne a Dönerhez az igazi, de én egy egyszerű, nagyon finom tortilla receptet osztok most meg veletek.:)


  • 50 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 3 dl langyos víz


A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, majd bele a nedves összetevőket és addig kell gyúrni, amíg a tészta szép rugalmas nem lesz. Ha szakad, akkor még nem jó. Lisztezzétek ki jól a konyhapultot, vagy a gyúródeszkát, majd kis pingpong labdánál kicsit nagyobb golyókká vegyétek szét a tésztát. Mivel nagyon hamar megsül, elég előre 2-3 darabot kinyújtani, mert sajnos összeragadnak, ha előre megcsináljátok. Mi egy nagyobb lapostányért vettünk méretül, kb. akkorára kell nyújtani, majd egy nagyobb felületű palacsinta sütőbe addig sütni az egyik oldalát, amíg az fel nem hólyagosodott, majd fordítás és ott is kb 45mp. Ha van szabad felület a konyhában, vizezzetek be teljesen egy konyharuhát, majd az elkészült első lapot tegyétek rá és takarjátok be. A takaró ruha is legyen nedves. Szép sorba, egymásra téve, mindig letakarva kell hagyni és vizezni a ruhát. Így könnyen tekerhető lesz, mivel megszívja magát nedvességgel és nem szárad ki.
Persze annak függvényében, hogy milyen méretűt és hány darabot szeretnénk, a mennyiségeket növelni lehet.:)


Igaz, a quacamole mexikói recept, de én nagyon szeretem megkenni vele a tortillát, mielőtt megenném.:)

Quacamole:

2-3 avokádót a félbevágok, a magot kiszedem belőle, majd villával, vagy mixerben összetöröm, majdnem egy egész lime levét rányomom, sózom, borsozom, 5-6 gerezd fokhagymát bele reszelek, 1 nagy fej vöröshagymát nagyon durván apróra vágok, majd összekeverem és mehet bele az apróra vágott puha paradicsom, elég belőle 1 - másfél fej. Ezután annyi tejfölt, amennyit "felvesz". Ha nem elég sós, én még szoktam bele tenni halszószt, vagy tintahalszószt, de mivel ez nem minden konyhában fordul elő, marad a sima só.:) Aki szereti az erőset, tehet bele hegyes erőset, vagy jalapeno paprikát.


Tzatziki saláta:

2 kígyóubit lereszelek nagy lyukú reszelővel egy tálba, 2-3 kiskanál sóval megszórom, aztán hagyom állni. Amíg ez levet ereszt, a maradék lime levét belenyomom egy mély tálba, jól megborsozom, ilyen mennyiségű uborkához majdnem egy pohár tejfölt teszek és rengeteg reszelt fokhagymát, majd összekeverem. Kicsavarom az uborkát, összekeverem a tejfölös finomsággal, majd mehet az asztalra.

A husi:

Persze ezt is, mint minden más husit, előző nap érdemes bepácolni. Én mindig elég vékony csíkokra vágom, majd oliva olajjal és a két féle Gyros Fűszerrel összeforgatom. Azért ajánlom mindkét fajtát, mert árban nincs nagy különbség, viszont mind a kettő finom és különböző. Az egyikben jobban érvényesül a római kömény, míg a másikban a színek és a sósság. Oké, eltelt egy éjszaka, a husit kivesszük, majd egy serpenyőben - amiben nagyon fel forrósitott oliva olaj van,persze csak 2-3 ek.-nyi - apránként magas lángon kisütjük. Tálba tesszük és mehet ő is.

Csípős szósz:

Én nagymamámtól szerzett sós paprikakrémet szoktam chilikrémmel ízesíteni meg egy kis metélőhagymával. Ha nagyon sűrű, mehet bele picike citromlé.

A belevalók:

Félbevágom a paradicsomokat, majd a lapos felével lefelé vékonyan felszeletelem, az uborkát vékony csíkokra, a hagymát félfőre, majd annyi lilakápit, ahányan esszük, szintén vékony szálakra vágom. Mehet is.:)

A receptek után jöjjön egy kis segítség, tanács, szokás, észrevétel tőlem:

A tortillát megkenem quacamoléval bőven, jöhet az ubi, pari, kápi, hagyma, a husi. Meglocsolom csípőssel. Ráhajtom az alját, majd tetszőleges oldalról feltekerem. Rá, vagy mellé mehet a tzatziki. Köretnek még ajánlom a sültkrumplit.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése