2011. április 26., kedd

Narancsos Hápi



Ez a recept úgy adta magát, ha már volt itthon kacsa és narancs is.:D Egyáltalán nem bonyolult és csak minimális pepecselést igényel, viszont nagy sikert fog aratni. 

  • 2-3 kg közötti fiatal kacsa
  • Bors
  • Majoranna
  • Kakukkfű
A kacsát részeire szedem, majd befűszerezem és egy mélyebb edényben minimális zsiradék hozzáadásával lepirítom, bár lesz elég neki is, tehát lehet magában is zsírjára pirítani. Leöntöm a fölösleges zsiradékot és kevés vízzel puhára párolom. Ha kész, kiszedem egy tálra és letakarva pihentetem.

A köret mellé az isteni, saját receptes krumplim, ami már sokadjára lett nagy sikerű, szóval melegen ajánlom.:)

  • 1 kg krumpli
  • 4 fej vöröshagyma
  • Tört színes bors
  • Metélőhagyma
  • 2-3 ek. vaj
  • 1-2 dl tejszín
  • 2 ek. cukor
  • A kacsa zsírja
A krumplit héjában főzöm, amíg meg nem puhul, ezt könnyedén ellenőrizhetjük egy villával. A héját lefejtem, majd egy mély jénai tálban összetöröm nagyobb darabokra a vajjal, hozzá öntöm a tejszínt, sok tört borsot, sózom, ollóval belevágom a metélő hagymát - én elég sokat teszek bele mindenből-. A hagymát fél főre vágom, a kacsa zsírján meg pirítom, majd kis lángon fonnyasztom, ha már magától szépen bekaramellizálódott, hozzáadom a cukrot és még pár percig hagyom sülni benne. Ha kész, mindenestül a krumplihoz keverem és ha nem elég szaftos, mehet bele még pár kanállal a kacsa zsírja, meg egy kis tejszín. 

A narancsszósz szerintem mindenféle husokhoz jó, max az ízesítésére szánt fűszerek változhatnak.

  • 3 narancs
  • 1-2 kk. bármilyen étkezési keményítő
  • 1 citrom
  • Chili
  • 1-2 ek. narancs vagy baracklekvár
  • 2 ek. cukor
Amiben a kacsa sült, abba az edénybe facsarom bele 2 narancs és 1 citrom levét, majd egy pici vizet is és felfőzöm a leragadt húsdarabokat. Bele tördelem magostul mindenestül a chilli paprikát és hozzá adom a mézet. A harmadik narancsról levágom a héját, majd karikákra szelem és a szaftba főzöm. Amikor már nem folyékony, kiveszek külön egy kis szaftot és elkeverem benne a keményítőt, vissza teszem az edénybe és amint egyet rottyan, lezárom. 

Fogyasztásra alkalmas.:D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése